Σε εξόντωση οδηγούνται οι πολύτεκνες οικογένειες

Σε εξόντωση οδηγούνται οι πολύτεκνες οικογένειες

Αρ. Πρωτ. 4654

Προς Υπουργό:
- Οικονομικών


Σε πλήρη αφανισμό και εξόντωση οδηγεί τις πολύτεκνες οικογένειες η ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική. Οι πολύτεκνες οικογένειες το τελευταίο διάστημα έχουν βρεθεί στο στόχαστρο με πλήθος εξοντωτικών ενεργειών της Κυβέρνησης, που στρέφονται εναντίον τους. Αυτή τη φορά η Κυβέρνηση τιμωρεί τις πολύτεκνες μητέρες - ιδιοκτήτριες ακινήτου, επειδή δεν είναι διαζευγμένες! Συγκεκριμένα, στην Υπουργική απόφαση ΠΟΛ.1211/10.10/2011 η παράγραφος 1 του άρθρο 3 αναφέρει ρητά, ότι «Σύμφωνα με το άρθρο 7 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος τα τέκνα βαρύνουν, στην περίπτωση εγγάμων, τον υπόχρεο άνδρα και ως εκ τούτου για τον χαρακτηρισμό του πολυτέκνου λαμβάνεται υπόψη ο αριθμός των τέκνων του κωδικού 003 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2011. Στις περιπτώσεις που έχει συμπληρωθεί ο κωδικός 004 της δήλωσης με αριθμό μεγαλύτερο ή ίσο του 4, τότε ο μειωμένος συντελεστής εφαρμόζεται στο ιδιοκατοικούμενο ακίνητο της συζύγου κατά το ποσοστό της».
Συνεπώς, μια πολύτεκνη μητέρα που κατοικεί με την οικογένειά της σε σπίτι που απέκτησε με γονική παροχή δεν δικαιούται το μειωμένο τέλος, παρόλο που πληροί τα κριτήρια, επειδή είναι παντρεμένη! Διότι σε αυτή την περίπτωση τα προστατευόμενα τέκνα βαρύνουν τον υπόχρεο της οικογενειακής φορολογικής δήλωσης, δηλαδή τον σύζυγό της. Εάν με άλλα λόγια ήταν διαζευγμένη και είχε την επιμέλεια των παιδιών θα εδικαιούτο το μειωμένο τέλος, βάσει της Υπουργικής απόφασης. Η κατάφωρη αυτή αδικία πρέπει άμεσα να διορθωθεί, διότι αγγίζει τα όρια του παραλογισμού. Οι πολύτεκνοι δεν αντέχουν άλλα χαράτσια και μέτρα, που τους εξοντώνουν και εν τέλει τους αφανίζουν.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Προτίθεται η ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου να διορθώσει την προαναφερόμενη αδικία, που συντελείται σε βάρος των πολύτεκνων οικογενειών; Απάντηση Υπουργείου